vrijdag 20 maart 2015

THEMA: IN EN ROND DE VIJVER

Voordat we begonnen te leren over het leven in en rond de vijver, moesten we eerst wat meer te weten komen over 'drijven' en 'zinken'. Nadat iedereen een voorwerpje had gekregen mochten we om de beurt voorspellen of dat zou blijven drijven of zinken. De proef werd op de som genomen en vervolgens in het juiste bakje gesorteerd.



Verwerkingsopdrachtje op papier

Op dinsdag was het een prachtige dag voor een lentewandeling! Langs de demer konden we al heel wat eendjes zien, maar we gingen nog verder op zoek naar een vijver in de buurt!
En die vonden we! We observeerden de vijver vanop een veilige afstand, waardoor we jammer genoeg geen diertjes 'in' het water konden zien. We maakten het een keertje heel erg stil, om te horen of er misschien kikkers in de buurt waren, maar ook die bleken nog goed verstopt... Wat we wel zagen was dat de vijver eigenlijk één hele grote spiegel was; je kan er de prachtige bomen in zien. En ook de eendjes hadden de weg naar de vijver gevonden.

Op woensdag hadden we 2 nieuwe vriendjes in de klas

De visjes leerden ons dat ze kunnen zwemmen dankzij hun vinnen en staart, dat ze onder water kunnen ademen doordat ze kieuwen hebben en dat ze schubben hebben in plaats van veren of een vacht. De visjes zullen voortaan door het leven gaan als 'Belle' en 'Elza' want deze namen hebben de kindjes van onze klas zelf bedacht voor deze 2 glibberige vriend(innet)jes!


Donderdag was het de beurt aan de kikker! Van kikkerdril tot kikker; vraag maar aan jullie kleuter! Zij kunnen jullie perfect de levensloop van deze diertjes vertellen. De juf had ook een houten kikker bij, die kon kwaken als we met een stokje over zijn rug gingen!

Even een spelletje om iedereen goed wakker te maken; zolang de kikker kwaakt mogen wij kikkersprongen maken. Wanneer de kikker stil is, blijven ook wij stilletjes staan!


Knippen en plakken; van kikkerdril tot kikker!

Aan de hand van prenten leerden we op vrijdag wat meer over de eenden! Ook het liedje dat we deze week leerden ging over eendjes:

Twee kleine eendjes met rode teentjes
zochten naar hun moeder in de waterplas
van je ras ras ras, op de waterplas
niemand kon hun zeggen waar hun mammie was!

Twee kleine eendjes met rode teentjes
doken met hun kopje in de waterplas
van je ras ras ras, in de waterplas
zagen dat hun mammie onder water was!

Ondertussen werd er ook heel erg hard gewerkt aan een knutselwerkje! 




 Wat dit precies zal worden kan ik nog niet verklappen, want juf Ilse zal hier volgende week nog aan verder werken, dus nog eventjes geduld mama's en papa's...! :)

 Er werd ook gevist...

geschilderd...

en getekend over de vijver!
    Ziezo, tot over een weekje vriendjes!
 liefs,
juf Nele